Divers
Het plaatsen van een zorgwoning in de tuin is een uitstekende oplossing om dicht bij familie te blijven terwijl je de nodige zorg en privacy krijgt. Of het nu gaat om het zorgen voor oudere ouders of een andere geliefde, een zorgwoning kan de perfecte balans bieden tussen onafhankelijkheid en nabijheid. Echter, voordat je begint met dit project, zijn er verschillende belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden. We hebben ze hieronder opgelijst voor jou.

 

1. Bouwvergunning of Melding:

Voordat je begint met het plaatsen van een zorgwoning in je tuin, moet je weten of je een bouwvergunning nodig hebt of een eenvoudige melding bij de gemeente volstaat. Het formaat van de zorgwoning en de duur van het zorgwonen zijn grote factoren die invloed hebben op de keuze tussen een vergunning en melding. Meer info daarover vind je hier

Advies Raadpleeg de lokale bouwvoorschriften en praat met een gemeenteambtenaar of met een Ernesto adviseur om te bepalen welke optie het meest geschikt is voor jouw situatie. Vroegtijdig informeren en de juiste stappen nemen voorkomt vertragingen en mogelijke juridische complicaties tijdens het proces.

 

2. Bestemmingsplannen en Zonering:

Zorg dat je tuin zich binnen een gebied bevindt waar zorgwoningen zijn toegestaan. Bestemmingsplannen kunnen specifieke voorschriften bevatten die bepalen waar en hoe je een zorgwoning mag plaatsen.

Advies: Neem contact op met de lokale gemeente voor een overzicht van de bestemmingsplannen en zorg dat je volledig op de hoogte bent van de zoneringregels.

 

3. Afstandsregels:

Lokale bouwvoorschriften kunnen eisen dat er een minimale afstand is tussen de zorgwoning en perceelgrenzen, andere gebouwen en infrastructuur. Informeer bij je gemeente naar deze regels voor zowel een vergunning als een melding, deze verschillen vaak.

Advies: Houd een bufferzone aan van minimum 1m bij het plannen van de locatie om aan alle afstandsregels te voldoen.

 

4. Water, Elektriciteit en riolering:

De zorgwoning moet worden aangesloten op water- en elektriciteitsvoorzieningen. Deze moeten in de tuin aanwezig zijn voor de plaatsing. Tevens is een goede rioleringsaansluiting essentieel voor het comfort en de hygiëne. Controleer of je tuin hiervoor geschikt is en plan hoe je deze aansluitingen gaat realiseren.

Advies: Tijdens een plaatsbezoek geven wij jou alle nodige info en checken wij de huidige installaties. Ernesto kan zelf de nodige grondwerken uitvoeren. Of, indien je zelf deze werken doet of laat uitvoeren door een derde partij staat Ernesto je altijd bij voor advies.

 

5. Natuurlijke Lichtinval:

Een goede balans tussen zon en schaduw is belangrijk voor het comfort van de bewoner(s). Zorg voor voldoende natuurlijke lichtinval.

Advies: Plaats de zorgwoning zodanig dat de belangrijkste ruimtes profiteren van ochtendzon en schaduw in de middag. Strategisch geplaatste bomen, zonweringen of pergola’s kunnen helpen bij het reguleren van de temperatuur en het creëren van een aangename leefomgeving

Ernesto zorgwoningen in de tuin - plaatsing zorgwoning

 

6. Landschapsontwerp:

Integreer de zorgwoning op een harmonieuze manier in je bestaande tuinontwerp. Gebruik planten, bloemen en tuinelementen om de zorgwoning visueel aantrekkelijk te maken en naadloos in de omgeving te laten opgaan. Kies een zorgwoning die qua stijl en uiterlijk past bij de hoofdwoning en de rest van het terrein.

Advies: Kom langs op ons kantoor en blader tussen de verschillende afwerkingsstijlen van onze mobiele zorgwoningen. Zo kan je zelf bepalen wat het beste past in je tuin.

 

7. Privacy:

Zorg voor voldoende privacy voor zowel de bewoners van de zorgwoning als de hoofdwoning. Ook hier kan je gebruik maken van  tuinelementen zoals hekken, muren of struiken om visuele barrières te creëren.

Advies: Overweeg het planten van snelgroeiende struiken of het plaatsen van decoratieve schermen voor een snelle en esthetische oplossing.

 

8. Toegangswegen:

Zorg dat de zorgwoning gemakkelijk toegankelijk is voor zowel bewoners als zorgverleners. Dit betekent brede en obstakelvrije paden en mogelijk een overdekte doorgang naar de hoofdwoning. 

Advies: Overweeg verharding van paden en zorg voor antislipmaterialen om de veiligheid te vergroten. Indien mobiliteit van de inwondende vermindert zijn hellingpaden altijd een goede oplossing.

 

9. Flexibiliteit:

Denk na over toekomstige aanpassingen of uitbreidingen aan de hoofdwoning of in de tuin. Zorg dat de locatie van de zorgwoning dit mogelijk maakt zonder ingrijpende veranderingen. Overweeg hoe de zorgwoning in de toekomst gebruikt kan worden. Mogelijk wordt deze later aangepast voor andere familieleden of omgebouwd voor een ander gebruik.

Advies: Houd rekening met multifunctionaliteit bij het ontwerpen van de zorgwoning om toekomstige aanpassingen te vergemakkelijken. Kom langs voor advies op maat voor jouw zorgwoning

 

10. Uitzicht vanuit de Zorgwoning

Het uitzicht vanuit de zorgwoning is een cruciaal aspect dat dagelijks het welzijn van de bewoners kan beïnvloeden. Het is belangrijk om zorgvuldig na te denken over wat de inwonende elke dag zal zien vanuit hun woonruimte.

Advies: Door zorgvuldige planning en ontwerpkeuzes kun je een omgeving creëren die niet alleen functioneel is, maar ook visueel aantrekkelijk en gericht op het welzijn van de bewoners.

 

Conclusie

Het plaatsen van een zorgwoning in je tuin biedt een waardevolle oplossing voor het bieden van zorg en nabijheid aan geliefden. Door rekening te houden met vergunningen, basisvoorzieningen, toegankelijkheid, veiligheid, privacy, esthetiek, kosten en toekomstige flexibiliteit, kun je een goed geïnformeerde en weloverwogen beslissing nemen. Een zorgvuldige planning en naleving van lokale wet- en regelgeving zorgen ervoor dat je zorgwoning niet alleen functioneel, maar ook comfortabel en aantrekkelijk is voor alle betrokkenen.

Graag advies bij het plannen van jouw zorgwoning? Plan een afspraak op ons kantoor.